Share

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Β. Μπονάτσος - Σκάντζα (Άλκης Αλκαίος & Θ.Μικρούτσικος)

Στίχοι: Άλκης Αλκαίος Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος Δίσκος: Εμπάργκο (1982) Κινήσαμε ένα πρωί για την ωραία δοκιμασία χωρίς κανένας μας να δει τη μυστική ακολουθία. (Μ' ένα τρενάκι παιδικό ο Ίκαρος κι ο Προμηθέας πάνε στο γκέτο της Νεμέας ν' αλλάξουνε το σκηνικό.) Απ' τη Σιδώνα ως τα Χανιά δεν είναι η νύχτα που μας λείπει έφτασαν τροχιοδειχτικά και μας φωτίζουνε τη λύπη. (Μα το τρενάκι ήταν τρελό πήρε ωκεάνεια πορεία κι έπαθε ο Ίκαρος ναυτία κι ο Προμηθέας κλονισμό.) Σαν βρεις το μαγικό ραβδί δώσ' το στην Κίρκη την καημένη και του Ηράκλειτου η μπάντα θα παιανίζει μεθυσμένη.

ΑΛΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ | ΕΜΠΑΡΓΚΟ | Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ | ΕΡΤ | 1990

Θάνος Μικρούτσικος - Άλκης Αλκαίος - Του ύπνου σου του μυστικού (Ανέκδοτ...

Δημήτρης Μητροπάνος - Λούνα Παρκ

Στίχοι: Άλκης Αλκαίος, Mουσική: Θάνος Μικρούτσικος, Πρώτη ερμηνεία: Δημήτρης Μητροπάνος, Η πόλη άναψε τα φώτα της και φεύγει μ' ένα τρενάκι λούνα παρκ στο πουθενά, σαν το κορμί σου που απ' τα χέρια μου ξεφεύγει κι αναζητάει σε ξένα χέρια την χαρά. Τα μάτια σου έκλεισες και μ' άφησες απ' έξω άλλη μια νύχτα θα τη βγάλω στη βροχή, όλα για πάρτη σου κι απόψε θα τα παίξω και δε με νοιάζει τι θα φέρει το πρωί. Μεταμορφώνεσαι σαν μέδουσα στους δρόμους κι εγώ τα χίλια πρόσωπα σου ακολουθώ, στου έρωτά σου υποτάσσομαι τους νόμους και λίγα ψίχουλα μονάχα σου ζητώ. Τα μάτια σου έκλεισες και μ' άφησες απ' έξω άλλη μια νύχτα θα τη βγάλω στη βροχή, όλα για πάρτη σου κι απόψε θα τα παίξω και δε με νοιάζει τι θα φέρει το πρωί.

Θάνου Μικρούτσικου Δημήτρης Μητροπάνος Στου αιώνα την παράγκα 1996 F...


Στιχοι ‘Αλκη Αλκαίου,
Στις ανθισμένες κορυφέςΖήτησες τη ζωή σουΣτ' άστρα της γης και τ' ουρανούΤο φως του παραδείσου
Χαράζει η μέρα σαν γυαλίΣτη κόψη κόβεις βόλτεςΠαρέα με λαθρόβιουςΠότες και μηχανόβιουςΠαράταιρους ιππότες
Στου αιώνα την παράγκαΣτρώσε τ' όνειρό σου μάγκαΜε βρισιές και προσευχέςΚαι της μάνας τις ευχές
Στου αιώνα την παράγκαΣτρώσε τ' όνειρό σου μάγκαΣτα κρυφά και ταπεινάΨάξε τα παντοτινά
Για μια Ντολόρες χάραξεςΤο δέρμα σου μια νύχταΚαι το κορμί σου κάρφωσεςΣτου φεγγαριού την πίστα
Μ' άφιλτρο τώρα κι αλκοόλΤσακίζεις τη φωνή σουΛηστής, Πιλάτος και ΧριστόςΕκεί που στάζει ο ΘεόςΘ' απλώσεις τη ζωή σου
Στου αιώνα την παράγκαΣτρώσε τ' όνειρό σου μάγκαΜε βρισιές και προσευχέςΚαι της μάνας τις ευχές
Στου αιώνα την παράγκαΣτρώσε τ' όνειρό σου μάγκαΣτα κρυφά και ταπεινάΨάξε τα παντοτινά
Στου αιώνα την παράγκαΣτρώσε τ' όνειρό σου μάγκαΣτα κρυφά και ταπεινάΨάξε τα παντοτινά

To Kakoithes Melanoma

Θάνος Μικρούτσικος, Άλκης Αλκαίος - Blues On The Road (Ανέκδοτες Ηχογραφ...


Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος Στίχοι: Άλκης Αλκαίος Όλα πεζά και μαγικά μετέωρα και οριστικά, μοιάζουν σ’ αυτόν το κόσμο. Κι εγώ στην άσωτη ζωή φύλλο στου ανέμου την πνοή, χαράζω και νυχτώνω. Πέρασα μπόρες και φωτιές ήπια παράφορες ματιές, και τώρα εδώ στα ξένα… Ανάβω ευχές και προσευχές για τις αστείρευτες ψυχές, για σένα και για μένα. Δεν έχω τόπο, εσύ ο τόπος μου και ο χρόνος. Δεν ξέρω τρόπο, ο μόνος δρόμος ειν’ ο δρόμος. Δραπέτες άγιοι και ληστές, μιλούν για το αύριο και το χτες με λόγια κουρασμένα. Πίνουν της λήθης το κρασί σ’ αχαρτογράφητο νησί, και με ρωτούν για σένα. Και εγώ τους λέω είσαι παντού, στο Μεξικό στο Κατμαντού, μετάξι στα κουρέλια. Στα όνειρα των εραστών, στα δάκρυα των ποιητών και στων τρελών τα γέλια.