Share

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Γιωργος Φλωρακης - Ρεμαλι


Γιωργος Φλωρακης - Ρεμαλι Λες είν' η ζωή μου στον αέρα χωρίς κανένα πλάνο διαφυγής λες θα το πληρώσω κάποια μέρα που σπαταλάω το δώρο της ζωής Dεν έχω απαίτηση να καταλάβεις και αυτό που είμαι να τ' αποδεχτείς μωρό μου ανήκουμε σε άλλους κόσμους δε σε παρεξηγώ αν απομακρυνθείς Με τις τσέπες μου άδεις πάντα ζούσα χύμα σα ρεμάλι μπαινοβγαίνοντας στο τμήμα δίχως πλάνα για το μέλλον κι ότι κάτσει τα τσιγάρα μου να βγαίνουν και είμαι εντάξει Τα πράγματα τα δέχομαι όπως έρθουν δε ζήτησα από τη ζωή πολλά τα όνειρα μου για ένα βράδυ αντέχουν τα βρίσκει η μέρα πάντοτε νεκρά Μη το παλεύεις άλλο δεν πειράζει εσύ τα πρέπει σου ν' ακολουθείς το σκοτεινό σου μυστικό θα είμαι που ίσως κρυφά ξανάρθεις να το βρεις Με τις τσέπες μου άδεις πάντα ζούσα χύμα σα ρεμάλι μπαινοβγαίνοντας στο τμήμα δίχως πλάνα για το μέλλον κι ότι κάτσει τα τσιγάρα μου να βγαίνουν και είμαι εντάξει

Ανδρέας Α. Αρτέμης- ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

 ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

Μια σπάνια λέξη πια, χαμένη στο λεξιλόγιο και στα λεξικά μιας άλλης εποχής. Μιας εποχής που δε αναζητούσε επαναστατικά «μότο» κι άλλα μοντέλα συμπεριφορών.
Πόσες φορές την ημέρα λέτε ευχαριστώ; Κανονικό ευχαριστώ, όχι τυπικό… Αν δεν το λέτε συνειδητά, μέσα από τη καρδιά σας, τότε χάνεται τη καταπληκτική ευκαιρία που σας δίνει αυτή η υπέροχη λέξη.
Η σημασία που έχει το να ευχαριστούμε ειλικρινά για τα πράγματα που λαμβάνουμε είναι τεράστια. Όσο περισσότερο ευχαριστούμε για όλα τα καλά που δεχόμαστε, τόσο πιο πολύ ανοίγει ο δρόμος για να δεχτούμε περισσότερα.
Όταν είμαστε ευγνώμονες και το εκφράζουμε είτε από κοντά σε κάποιον, είτε του στέλνουμε νοερά την ευγνωμοσύνη μας από μακριά, η ενέργεια μας ανυψώνεται σε υψηλές συχνότητες, με αποτέλεσμα να βιώνουμε μια αρμονική και γαλήνια εμπειρία. Εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για έναν άνθρωπο ή ένα γεγονός, δημιουργείτε μια τεράστια μαγνητική δύναμη η οποία προσελκύει κι άλλους ανθρώπους, γεγονότα και τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να νιώσουμε ακόμα καλύτερα.
Σήμερα σκέπτομαι τη λέξη ευγνωμοσύνη. Αισθάνομαι απεριόριστη ευγνωμοσύνη προς όλους τους συνοδοιπόρους μου. Δημιουργούς προϋποθέσεως..τραγωδίας ενίοτε κι οδύνης. Η ανάγκη ήταν πάντα προϋπόθεση τραγωδίας. Η ανάγκη να σπρώξουμε τον ορίζοντα μια δρασκελιά πιο πέρα. Μια προοπτική… Να ντύνεται το δημιούργημα σου ο άλλος και να αισθάνεσαι ευτυχία…! Με καταλαβαίνετε ελπίζω… Το έργο σου να συνομιλεί, με τον τρόπο του, στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα με μια άλλη φωνή... Ευγνωμοσύνη είναι η μνήμη της καρδιάς. Η ευγνωμοσύνη είναι το άσμα των αγγέλων. Οι πραγματικά πετυχημένοι άνθρωποι δε διστάζουν να δείξουν ευγνωμοσύνη. Μια και μόνη σκέψη ευγνωμοσύνης που ανεβαίνει στον ουρανό, είναι η καλύτερη προσευχή.
Αν δεν κατανοείς τα παραπάνω τότε είσαι Αχάριστος. Και δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από την Αχαριστία.. Ο άνθρωπος είναι αχάριστος, η ανθρωπότητα είναι ευγνώμων. Ο ευγνώμων λησμονεί κάποτε να ενθυμηθεί, ο αγνώμων ενθυμείται πάντοτε να λησμονεί.
Ευγνωμοσύνη είναι η μνήμη της καρδιάς. ίσως γιατί σε μια δύσκολη στιγμή με χόρτασες και εγώ για να σε ευχαριστήσω σου έστησα μια αφορμή για να ζήσεις με καλές προοπτικές! Σκέψου πως ό,τι έχεις τώρα, κάποτε γι' αυτό είχες ελπίσει…
Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να αποκτήσουν την εύνοια και αγάπη των ομοίων τους, κάνοντας το καλό. Λησμονούν, όμως, ότι μεταξύ ευγνωμοσύνης και μίσους υπάρχει μια στενή συγγένεια. Γι αυτά κι άλλα, φρόντισες τώρα με τεχνητούς τρόπους να ανταποδώσεις τις εντυπώσεις που αποκόμισες …. Η ευγνωμοσύνη μαθαίνεται από την πρώτη στιγμή της γέννησης ενός παιδιού, μέσα από την καθημερινότητα της οικογένειας και τις πληροφορίες που φτάνουν σε αυτό. Επειδή ακριβώς το παιδί καλύπτει τις ανάγκες του μέσω των άλλων, τείνει να θεωρεί ότι η προσφορά είναι κάτι δεδομένο και σίγουρο. Εσύ που που την είδες; που την έμαθες;(Εκτός από το γεγονός ότι η αχαριστία, είναι ένα από τα χειρότερα ελαττώματα ενός ατόμου, ένας αγνώμων άνθρωπος δε θα είναι ποτέ ευχαριστημένος, γιατί απλά δε θα αναγνωρίζει τις καλές προθέσεις και τις προσφορές των άλλων στο πρόσωπό του. Επιπλέον, δε θα μπορέσει να βιώσει ποτέ το αξεπέραστο συναίσθημα του να προσφέρεις τη βοήθειά σου, χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα. Απλά και μόνο για να κάνεις κάποιον λίγο πιο χαρούμενο. Αυτές είναι εμπειρίες που ολοκληρώνουν τον άνθρωπο και αξίες πάνω στις οποίες βασίζονται όλες οι διαπροσωπικές σχέσεις)
Το όλο…. μου θύμισε το παρακάτω τσιτάτο του Γκουρτζίεφ:
Τέτοια είναι η φύση του ανθρώπου:
με το πρώτο δώρο που του κάνεις- σου φιλάει τα πόδια
με το δεύτερο- σου φιλάει το χέρι
με το τρίτο- υποκλίνεται
με το τέταρτο- κουνάει απλώς το κεφάλι του
με το πέμπτο- εξοικειώνεται μαζί σου
με το έκτο- σε προσβάλλει
με το έβδομο- σε τραβάει στα δικαστήρια γιατί δεν του έδωσες αρκετά...
Από την άλλη μεριά το σοφό αρχαίο ρητό «τη αχαριστία έπεται η αναισχυντία» σχολιάζει πολύ εύγλωττα την αρνητική δύναμη πού περιέχει η αχαριστία, αφού όταν αυτή προηγηθεί, τα πάντα πια μπορεί κανείς να περιμένει από τον αχάριστο, πού δεν τον σταματά καμιά ντροπή, ούτε η «δημοσία αιδώς».
Ευγνωμοσύνη. Πρόκειται περισσότερο για μια διαισθητική «βυθομέτρηση» της συνειδήσεως που, σιωπηλά και αυθόρμητα, μας εξασφαλίζει μια αδιάσειστη βεβαιότητα για την ηθική αξία ή απαξία του άλλου, από την εν γένει σχέση και επικοινωνία μας μαζί του…Ετυμολογικά η λέξη «ευ−γνωμοσύνη» δηλαδή το μορφώσεις «καλή γνώμη» για κάποιον, σημαίνει ότι τον «ζύγισες» σταθερά και προσεκτικά. Που καιρός για τέτοιες αξίες!!!
A.A.A
Μπορεί να είναι εικόνα λουλούδι, φύση και κείμενο που λέει "H ευγνωμοσύνη ευγνω είναι στάση ζωής"
Εσείς, Ανδρέας Α. Αρτέμης και 9 ακόμη
1 σχόλιο
Μου αρέσει!
Σχόλιο